vau vau
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
vau vau

Forum za sve ljubitelje pasa ...Sve o psima. Svi registrirani korisnici neka mi pošalju svoju sliku psa i On će biti na logu (uz ostale pse drugih članova)
 
Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Maltezer-Maltese

Go down 
Autor/icaPoruka
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:09 pm

O MALTEZERU
MALTEŠKI PAS [FCI No. 65]
Originalni naziv rase: MALTESE
Zemlja porekla: ITALIJA
Sekcija: 1
Podsekcija: 11

Istorijat: Njegovo ime ne znači da on potiče sa Malte. Pridev „Maltais" izvire iz semitske reci „malat", koja označava utočište ili luku. Ovaj semitski koren nalazi se u velikom broju pomorskih oznaka mesta, kao što su jadranski otok Mljet, sicilijanski grad Melita ili ostrvo Malta. Preci ovog malog psa živeli su u lukama i obalskim mestima centralnog dela Sredozemlja, gde su se upotrebljavali za borbu protiv miševa i pacova, koji su se bogato razmnožavali u lučkim skladištima i smeštajnim prostorima na brodovima. U svom popisu poznatih pasa u Evropi, Aristotel (384-322 g.p.n.e.) navodi malog psa kome je dao latinsko ime „canis melitenses". Ovaj pas bio je poznat u antičkom dobu. Latinski pesnik Strabon opevao je ovog psa kao psa za pratnju dama koji uliva poverenje. Brojni renesansni slikari prikazali su maltezera kao malog psa u salonima pored lepih žena.

Opšti izgled: Mali pas pravougaonog tela. Prekriven veoma dugom belom dlakom, on je elegantan i glavu nosi ponosno i otmeno.

Proporcije: Dužina tela veća je od visine grebena za oko 38%. Dužina glave je približno 6/11 visine grebena.

Narav: Živahan, nežan, veoma lako uči, vrlo inteligentan.

Glava: Dužina je 6/11 visine grebena. Široka, njena širina blago prevazilazi polovinu dužine.

Lobanja: Nešto je duža od njuške. Širina između pojedinih kostiju odgovara njenoj dužini i širina je veća od polovine dužine glave. U poprečnom preseku lobanja je ovalnog oblika. Gornji deo je ravan. Potiljna kost blago izražena, čeono ispupčenje i nadočnjaci dobro razvijeni. Čeona brazda nije jasno vidljiva, odnosno slabo je izražena. Strane lobanje su gotovo konveksne.

Stop: Jako izražen i čini ugao od 90 stepeni.

Nosna pečurka: Smeštena u produžetku nosnika. Posmatrano iz profila stoji vertikalno. Velika, otvorene nozdrve, zaobljena i bezuslovno crno pigmentisana.

Njuška: Dužina je 4/11 dužine glave, odnosno nešto je kraća od polovine dužine glave. Ispod očiju dobro ispunjena, visina njuške je nešto veća od 20% njene dužine. Strane su međusobno paralelne, ipak posmatrano od napred njuška nije četvrtasta, njen prednji deo lučno prelazi u postrane delove. Nosnik je ravan sa dobro izraženom brazdom u svom sred- njem delu.

Usne: Odnapred gledano gornja usna na mestu spoja sa donjom čini oblik veoma otvorenog luka. Usne nisu duboke i ugao usana nije izražen. Gornja usna potpuno naleže na donju, tako da je njuška na dole ograničena kostima donje vilice. Ivica usana mora biti bezuslovno crna.

Vilice: Normalno razvijene, ne snažne, međusobno odgovaraju jedna drugoj. Kosti donje vilice čije se grane ravno produžavaju, u prednjem delu nisu ni isturene niti podvučene.

Zubi: Zubni lukovi perfektno odgovaraju jedan drugom i zatvaraju se kao makaze. Zubi su beli, zubalo je dobro razvijeno i potpuno.

Oči: Otvorene, živahnog i pažljivog izraza. One su veće nego što je uobičajeno, otvor kapaka je gotovo okrugao. Kapci imaju prisan kontakt sa očnom jabučicom koja ne srne da leži duboko, već gotovo sažeta sa telom, sasvim blago ispupčena. Od napred oči leže gotovo na istoj ravni. Posmatrano sa strane beonjača ne srne biti vidljiva i ona je tamno žute boje. Ivica očnih kapaka je crna.

Uši: Približno trouglaste. Širina odgovara približno 1/3 njihove dužine. Usađene su visoko iznad jagodičnih kostiju, teško podižuće, viseće nošene i na stranu lobanje priležuće.

Vrat: I pored toga što je bogato prekriven dlakom, jasno je odvojen od potiljka. Gornja linija lučno se pruža. Dužina odgovara približno polovini visine grebena. Uspravno je nošen i nema slobodne kože.

Telo: Mera od sredine između plećki do sedne kvrge veća je od visine grebena za oko 38%.

Gornja linija: Ravno se produžava do korena repa.

Greben: Blago izdignut iznad leđne linije.

Leđa: Dužina je oko 65% visine grebena. Grudni koš je prostran i dopire ispod laktova. Rebra nisu jako zaobljena. Obim grudi je oko 2/3 visine grebena.

Grudi: Veoma duga grudna kost.

Sapi: Nalaze se u produžetku linije leđa-slabine. Široke i duge. Ugao prema horizontali je 10 stepeni.

Rep: Usađen u produžetku sapi. Debeo u korenu, tanak na vrhu. Dužina mu je oko 60% visine grebena. Obrazuje jedan veliki luk čiji se završetak nalazi između kukova i prekriva sapi. Toleriše se postrano nošen zavijen rep.

Prednje noge: Dobro priležu na telo i dobro postavljene u vertikali.

Plećke: Dužina je 1/3 visine grebena i sa horizontalom zaklapaju ugao 60-65 stepeni. U odnosu na srednju ravan tela približavaju se vertikali.

Nadlaktica: Duža od plećke. Ona je 40-45% visine grebena. Sa horizontalom zaklapa ugao od 70 stepeni.U gornje 2/3 priljubljena je dobro uz telo, a u svom produžetku gotovo je paralelna sa središnjom ravni tela.

Laktovi: Paralelni sa srednjom ravni tela.

Podlaktica: Suva, sa manje vidljivim mišićima, ali u odnosu na veličinu rase snažnih kostiju. Kraća je od nadlaktice i iznosi 33% visine grebena. Razdaljina od zemlje do vrha lakta odgovara približno 55% visine grebena.

Šaplje: Nalazi se na vertikali podlaktice, veoma pokretno, bez zadebljanja. Prekriveno tankom kožom.

Došaplje: Ima iste osobine kao šaplje i svom dužinom je vertikalno.

Sape: Okrugle, dobro zatvoreni i zaobljeni prsti. Srednji jastučići i jastučići prstiju su crni. Nokti su u svakom slučaju crni ili najmanje tamne boje.

Zadnje noge: Snažnih kostiju, međusobno paralelne, posmatrane od pozadi vertikalne od sedne kvrge do zemlje.

Butina: Sa snažnim mišićima, zadnja linija je konveksna. Paralelna je središnoj ravni tela, vertikalno se produžava od gore na dole, a od pozadi ka napred je blago nagnuta. Dužina je oko 40% visine grebena, a širina za malo prevazilazi dužinu.

Potkolenica: Sa jedva vidljivim olukom. Sa horizontalom zaklapa ugao od 55 stepeni. Nešto je duža od butine.

Skočni zglob: Prednji ugao skoćnog zgloba je oko 140 stepeni.

Došaplje: Razdaljina između zemlje i vrha skočnog zgloba malo duža od 1/3 visine grebena. Dužina došaplja odgovara visini skočnog zgloba. Potpuno je vertikalno.

Šape: Okrugle kao i prednje sa kojima imaju iste osobine.

Kretanje: Slobodno, kas sa kratkim i veoma lakim koracima.

Koža: Dobro prileže po ćelom telu, pigmentisana je flekama tamne i boje crvenog vina, naročito na leđima. Ivica očnih kapaka, treći očni kapak i ivica usana su crni.

Dlaka: Sjajna, blještava, „teško" padajuća, svilenkaste građe. Velika na ćelom telu i svom dužinom je ravna, bez tragova uvijutaka ili zavoja, na telu njena dužina mora prevazilaziti visinu grebena. Često pada na zemlju kao jedan dobro postavljen ogrtač koji je priljubljen uz telo, da nema uvijutaka i bez rupa ili pramenova. Uvojci i pramenovi su dozvoljeni na prednjim nogama od laktova do šapa i na zadnjim nogama od kolena do šapa. Ne postoji podlaka. Dlaka je na glavi veoma duga, na nosniku tako duga da se mesa sa dlakom na bradi, a na lobanji je tako duga, da se mesa sa dlakom na ušima, na repu dlaka je „oborena" samo na jednu stranu tela, odnosno na jednu slabinu i na jednu butinu i tako je duga da dopire do skočnog zgloba.

Boja: Potpuno bela, dozvoljen je ton svetle slonovače. Trag svetlog oranž tona, koja daje utisak zapaljene dlake je dozvoljen, ali nepoželjan i predstavlja jedno nesavršenstvo.

Veličina: Visina grebena mužjaka 21-25 cm, ženke 20-23 cm. Masa tela 3-4 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Teške greške: Jasno olučast nosnik, izražen predgriz ili podgriz, kada je time izmenjen izgled vilica. Veličina mužjaka iznad 26 cm i ispod 19 cm, kod ženki iznad 25 cm i ispod 18 cm.

Diskvalifikacione greške: Izražena divergencija ili konvergencija gornjih linija lobanje i njuške.Potpuna depigmentacija nosne pečurke ili nosna pečurka druge boje osim crne. Predgriz, raznobojne oči, potpuna depigmentacija kapaka. Bezrepost urođena ili stečena. Uvijena dlaka. Svaka druga boja osim bele sa izuzetkom svetlog tona slonovače. Druga boja fleka, bez obzira na rasprostranjenost.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.


]Latinsko ime: Bichon maltais
Dlaka je ravna, bijela i svilenkasta, nježno pada niz leđa i duga je do poda. Ima samo jedan sloj tj. nema podkrzna. Dlaka ne smije biti kovrčava, nalik vuni ili nejednake strukture. Na nekim mjestima može biti lagane boje limuna npr. na ušima.
Težina maltezera prema standardu treba biti od 1,80 - 3,17 kg.
Visina za mužjake prema standardu treba biti od 21-25 cm, a za ženke od 20-23 cm.
Tijelo maltezera je kompaktno i proporcionalno, lagano duguljasto. Ne smiju biti predebeli niti pretanki.
Koža je napeta po cijelom tijelu znači nigdje nije obješena i ima laganu pigmentaciju boje crnog vina.
Glava je srednje veličine i visokog držanja, okrugla je i na vrhu lagano spljoštena. Dlaka je na glavi duga pa se može vezati u repić.
Oči su okrugle, velike i tamne, nisu previše razmaknute. Koža oko očiju mora biti crne boje.
Uši su duge, obješene uz glavu i obrasle dugom dlakom.
Njuška je srednje veličine, lagano je zaobljena ali nije tupa ili špičasta. Vrh njuške mora biti crn.
Čeljust je čvrsta i jednako oblikovana. Usne moraju biti crne.
Vrat je srednje dužine.
Leđa trebaju biti ravna od ramena do repa.
Rep je dug, zakrivljen prema gore u obliku polumjeseca, obrastao dugom dlakom, djelomično prekriva leđa a vrh repa visi lagano u stranu. Rep mora biti visoko postavljen kako bi tijelo izgledalo kompaktnije.
Noge su kratke i od kostiju fine strukture, obrasle su gustom dlakom i moraju biti ravne. Stopala su malena i okrugla, obrasla su gustom dlakom. Jastučići na dnu stopala moraju biti crne boje.
Kretanje maltezera je elegantno, jednakomjerno i bez geganja. Kreću se brzim i kratkim koracima.
Što se tiče karaktera maltezer ne smije biti niti previše sramežljiv niti agresivan.
Životni vijek maltezera je 13 godina pa i više.


Maltezer-Maltese MaltesePuppy_3
Maltezer-Maltese Maltese_verytiny
Maltezer-Maltese Maltese_puppy_04

Maltezer-Maltese Maltese46528657616893x_119138490751
Maltezer-Maltese Maltese1
Maltezer-Maltese Cambea_maltese
Maltezer-Maltese 50212514

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:10 pm

Odakle ova mala pasmina potječe?

Porijeklo mnogih pasmina već se dugo proučava, tako da ni maltezeri nisu izuzetak. Povijest maltezera počinje sa starim pitanjem: "Da li ova pasmina potječe sa otoka Malte (vjeruje se da je pasmina dobila ime po otoku) ili ime i preci malteškog psa potječu iz sicilijanskog grada Melita?" Moguće su obje tvrdnje, ali točnost ni jedne od tih tvrdnji nije dokazana. Uz Maltu se spominje i naš otok Mljet čije je Latinsko ime "Melitae". Naime na jednoj rimskoj vaza stoji slika psa koji vrlo nalikuje maltezeru, a na njoj piče "cenis melitaeus" što u prijevodu znači mljetski pas.

Maltezer-Maltese Malta-10 Maltezer-Maltese Mljet10

Grci i Rimljani su vjerovali da maltezeri zapravo potječu sa otoka Malte, te je od tada ova mala pasmina nazvana Maltezer. Filozof Aristotel napisao je kratku povijest i podatke o ovoj pasmini. Po njegovom mišljenju maltezer je potekao i dobio ime po ostrvu Malta. Prema nekim drugim podacima malteški psi su zahvaljujući Feničanima, koji su ih iz centralne Europe dovozili na zapadni Mediteran, stigli na Maltu u vrijeme kada je ovaj otok bio važan trgovački centar, vjekovima prije Aristotelovog vremena, što znači da Malta nije bila zemlja njihovog porijekla, kako je Aristotel vjerovao. Pisac Strabo je početkom prvog vijeka napisao: “Na Siciliji postoji grad nazvan Melita,odakle su izvezeni mnogi ljupki bijeli psići zvani Canis Melitei.“ Maltese Club of Great Britain vjeruje da maltezeri u stvari potječu iz Azije. Ako bismo tu tvrdnju prihvatili kao točnu, onda su ovi mali psi vjerovatno imigrirali zajedno sa nomadskim plemenima i preko Srednjeg istoka stigli u Europu. U Kini se smatralo da je maltezer predak pekinezera, kakvog danas viđamo, dok su mnogi povjesničari mislili da maltezeri vode porijeklo od Spitza kao psi iz Južne Europe. Dakle, misterija još uvijek nije rješena.Točno porijeklo ove pasmine nije utvrđeno.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:11 pm

Koliko je stara ova pasmina?

Poznato je da su maltezeri jedna od starijih pasmina i vjerovatno najstarija od patuljastih pasmina. Charls Darvin je tvrdio da su maltezeri postojali 6000. godine prije n.e. Maltese Club of Great Britain kaže da su maltezeri postojali još 8000 godina prije n.e. i da se to može dokazati. To je više od 6000 godina prije Straboa i Plinija Starijeg. Ukoliko je to točno onda se slobodno može reći da je malteški pas mnogo više nego rođak drugih pasmina - on je njihov predak.

Maltezer-Maltese 17thce10
Maltezer 17-og stoljeća na crvenom jastuku

Maltezer-Maltese Bestof10
Najbolji prijatelji maltezera Skye i Cairn terijeri - Valde Marirminger - 1873.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:11 pm

Kako je maltezer dobio svoje ime?

Maltezer-Maltese Maltes10

Tokom svoje duge povijesti ova pasmina imala je brojna imena: Melitae pas, Ye Ancient Dogge of Malta (Drevni pas sa Malte), rimski damski pas, tješitelj, otmjeni španijel, Bichon, čupavi pas, malteški terijer i malteški lavlji psić. Ovaj posljednji naziv nam otkriva da su maltezeri bili šišani na „lavlju frizuru“. Ovo je zbunjivalo povijesničare koji su se bavili porijeklom i povijesti maltezera, pošto je taj naziv asocirao na malog lavljeg psa. Na dvorovima Rimskog carstva maltezer je bio omiljeni ljubimac damama i tada je bio poznat kao rimski damski pas.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:12 pm

Kako je maltezer prikazan u umjetnosti?

Najstariji dokumenti istiću šarm i ljepotu maltezera koji su ih oduvijek krasili. Mnogi pisci su pisali o ljepoti, inteligenciji i ljupkosti maltezera. Ovaj pas je naveden u književnim djelima grčkih i rimskih filozofa i ostalih drevnih pjesnika i povjesničara, uključujući: Aristotela, Timona, Callimachusa, Aeliana, Artimidorusa, Plinija Starijeg, Epaminodusa, Martiala, Straboa i Svetog Clementa od Alexandrie.

Maltezer-Maltese Maltes11

Najraniji dokazi o postojanju ovog psa nalaze se u Egiptu i Grčkoj. Statua psa koji liči na maltezera iskopana je Fayumu u Egiptu, i datira iz 600-300. godine prije n.e. Ona pokazuje da su maltezeri bili predmet obožavanja kod drevnih Egipćana.

Maltezer-Maltese Status10

Statua iz Fayuma

Koliko god da su maltezeri povezani sa Egiptom, prvi pravi dokazi o čuvanju ovih psića kao kućnih ljubimaca potiču od Starih Grka. Grci su prvi opisivali ove pse u slikarstvu i u književnosti. Mnogobrojna slikovita predočenja maltezera su se zbivala u Grčkoj keramičkoj umjetnosti, kao što su vaze nađene na Vulci (oko 500 godina prije n.e.). Maltezeri su pasmina koja je oduvijek skretala pažnju slikarima. Na primjer crtež Nellie O’Brien koji je nacrtao Joshua Rejnolds 1733. prikazuje ženu koja drži malog bijelog psića.


Na ovom pečatu iz 50. stoljeća prije n.e. prikazana je perzijska aristokratkinja koja svira harfu svom maltezeru

Maltezer-Maltese Pic-go10 Maltezer-Maltese Pic-go11

Goya je ovako prikazao maltezera

Tokom prvog vijeka, Publius guverner Malte, imao je maltezera zvanog Issa kojem je bio veoma naklonjen. Pjesnik Marcus Valerius Martialis (Martial) napisao je ovaj dodatak koji je poznat u jednom od njegovih veličanstvenih epigrama:

„Issa je vragolastija od Catull-ovog vrapca.
Issa je čistija od golubijeg poljupca.
Issa je nježnija od djevojke.
Issa je dragocjenija od dragog kamenja.
Kako to ne bi bili posljednji dani kada vidi svjetlost
Treba je istrgnuti od njega zauvijek.
Publius ima naslikanu njenu sliku.“
Rečeno je da je slika psa bila toliko živa, da pojedinac ne bi mogao reći da je to pas sa slike.

Tokom Renesanse, pjesnik Ludovico Ariosto u par crta svog književnog remek-djela Orlando Furioso, opisuje psa koji je vjerovatno maltezer:

„ Najmanji pas kojeg je priroda ikad dala..

Njen plašt duge dlake, bijelji od lasice,
Njeni skladni probrani pokreti i
Neusporediva otmjenost izgleda.“


Maltezer-Maltese Pic-go12
Cavalier, Pomerenian i Maltezer kod košare - Johann Wegener -1855

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:12 pm

Kako su maltezera opisivali?

Za Artemidorusa Daldianusa ovi psići su predstavljali „vrhovnu radost života i najveću radost“. Bogati ljudi su gradili grobnice svojim uginulim maltezerima i na njih stavljali ploče sa natpisom „Melitaean Pedigree“, zabilježio je Theophrastus. Jedan od cjenjenijih dokumenata napisao je latinicom dr. Johan Kajus, ljekar kraljice Elizabete I, negdje oko 1570. godine. On kaže da su maltezeri veoma mala pasmina kojoj treba posvetiti dosta pažnje. Što je pasmina manja, potrebno joj je više pažnje. Navodi i to da su maltezere dame držale u krilu u svojim krevetima i u rukama dok su putovale. Kao što vidimo, maltezeri su često bili nadahnuće piscima i privlačili ih minijaturnom veličinom. Edvard Topsel 1607. godine piše da ovi psi nisu bili veći od lasice. Line 1792. godine govori da su maltezeri veličinom slični vjeverici. Danberton u svojoj “History Naturelle“ pominje da su ove psiće dame nosile u mufu. Jedan njemački ljekar je 1650. godine napisao da je mjesto porijekla maltezera Malta i da postoje dvije vrste maltezera: kratkodlaki i dugodlaki. Dodaje i to da su tada bijeli psi bili vrlo cijenjeni, a da bi ljude uvjerio u malu veličinu ove rase rekao je da su psi bili zatvoreni u korpe u kojima su hranjeni, ali je ta hrana bila kvalitetna i njihovi krevetići su bili prekriveni mekanom vunom. J.H.Walsh je napisao knjigu „The Dog in 1867“. U nekoliko redova je opisao i malteškog psa: “Ovaj prelijepi mali pas je skaj terijer u minijaturi, sa mnogo nježnijom dlakom, znatno kraćim leđima i raskošnim zavijenim repom koji prekriva bokove. Sljedeća priča je poznata mnogim povijesničarima koji su proučavali porijeklo malteškog psa: „Čovjek poznat samo kao „Gospodin Lukey“ 1841. našao je par maltezera u Manili na Filipinima. Lukey je platio ekstremno visoku cijenu za ove pse sa namjerom da ih pokloni Njenom Visočanstvu. Tijekom putovanja do Engleske dugom devet mjeseci psi su bili potpuno zapostavljeni i loše stanje njihove dlake dovelo je do toga da maltezeri ne budu prigodan poklon za kraljicu. Ipak ovaj par malteških pasa uzgojen je sa uspjehom i mnogi poznavaoci pasa složili su se da su ova dva psa preci većine maltezera koji žive u SAD i Velikoj Britaniji.“

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:13 pm

Kako su maltezeri dospjeli u razne krajeve svijeta?Mjesto porijekla maltezera je teško odrediti, pošto su oni oduvijek putovali po cijelom svijetu. Sa ovim malim psima se često trgovalo sa otoka Malte na Sredozemnom moru u sve ostale dijelove svijeta. Otok Malta je bio geografski centar rane trgovine i istraživači su bez sumnje pronašli pretke malenih, nejakih bijelih pasa, tu ostavljenih kao zamjena za potrebe i zalihe. Ljudi su ih davali u zamjenu za kinesku svilu koja je tada cijenjena kao zlato. Po riječima pisca Idstona maltezeri su dovoženi brodovima na obale gdje su ih prodavali. Nažalost, on dodaje i to da su oni bili „obični dugodlaki mali jadnici,uvijek okupani, nalickani i očešljani...“ Pasmina je konačno raširena kao jedan egzotičan predmet trgovine sa drevnog trgovačkog otoka Maltei odakle su odseljeni karavanima na najudaljeniji prostor civiliziranog svijeta uključujući Srednji Istok, Tibet, Kinu, Filipine, i Japan. Feničani su ove pse prevozili od Malte do današnje Turske, gdje su maltezeri bili veoma cijenjeni. Maltezer se često koristio kao mali lovački pas, lovio je miševe i štakore. Tada su maltezeri bili krupniji nego sada.

Tokom XIX stoljeća ovi psići postali su veoma traženi, smatrani su pogodnim za prodaju na ulicama. Mrlje na dlaci glave smatrane su prednošću. Prodavač bi stajao na ulici i u rukama držao malog maltezera koji je skoro uvijek privlačio pažnju ljudi. 1859. godine dama iz Velike Britanije koja se zvala Miss Gibbs je nabavila malog maltezera Psyche od gospodina koji ju je nabavio od svog brata, kapetana broda. Psyche je bila čisto bijela i pričalo se da izgleda kao „živo klupko svile“. Priča se da je dlaka na njenim ramenima bila duga 38 cm, ali je ona bila teška samo 1,5 kg. Ona je bila vrlo sitna u odnosu na druge maltezere koji su bili teški oko 3 kg.

Maltezer-Maltese Bd203010 Maltezer-Maltese Pic-go13

Gravura iz 1867. godine na kojoj je prikazana Psyche gđa.Stallibrass sa svojim malteškim terijerom, Queen Stallie
Gospođa Stallibrass je bila jedna od najvećih pristalica ove pasmine u Engleskoj početkom XX stoljeća.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:13 pm

Koji poznati aristokrati su posjedovali maltezera?

Smatrani su vrijednim od strane više klase, aristokrata, državnika i kraljevskih ličnosti. S vremenom su maltezeri odgajani na veoma specifičan način, kao psi za pratnju. Vjerovalo se da maltezeri posjeduju čak i medicinske moći liječenja - bolesnici su stavljali psa na svoj trbuh ili na grudi za utjehu. Zbog ovog običaja i pseće privrženosti, nježne prirode i male veličine, što olakšava ljudima da ih drže u rukama ili u krilu, maltezeri su postali poznati kao „Tješitelji “. Značajni drevni vlasnici maltezera uključuju rimskog cara Claudiusa i Publiusa, I rimskog guvernera Malte. Članovi kraljevskih obitelji koji su bili vlasnici maltezera su: Mary kraljica Škotske, Kraljica Elizabeta I, Kraljica Viktoria, Henry VIII, Josephine Bonaparte i Marie Antoinette. Pas je bio osobito popularan u Engleskoj u vrijeme kraljice Elizabete zahvaljujući kojoj je pasmina i popularizirana. Neke poznate osobe iz javnosti koje su vlasnici maltezera su: Elizabeth Taylor, John Travolta,Frank Sinatra, Halle Berry, Mia Farrow, Liberace, Lee Remmick, Heather Locklear, Kristin Chenoweth i Torrie Wilson.

Maltezer-Maltese Mary-q10Maltezer-Maltese Queen-10Maltezer-Maltese Roman-10Maltezer-Maltese Roman-11

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:14 pm

Prve izložbe i prvi šampioni

Za vrijeme vladavine Henrija VIII u Veliku Britaniju uvezeni su prvi maltezeri. Kao kućni ljubimci prihvaćeni su sredinom XIX vijeka. U ovo vrijeme počele su se održavati i prve izložbe pasa na kojima je malteški pas skretao veliku pažnju. Ljudi su oduvijek pokušavali stvoriti što manjeg maltezera, što je dovelo do toga da su psi izgubili vitalnost i postali teški za uzgoj. Kasnije je maltezer malo izmijenio izgled i osobine. Krupniji psi su postali traženiji, ali je bilo poželjno da budu teški između 2 i 4 kg. Cijela konstitucija psa je bila jača.

Maltezer-Maltese Pixie10

Ch. Pixie (sa slike) je oštenjen 1887.godine na teritoriji današnje Velike Britanije

Maltezer-Maltese 48_1_b10

Eng. Ch. Harlingen Snowman (sa slike), poznati pobjednik koga je uzgojila Miss M. van Oppen,oštenjen 1926., a postao šampion 1927. godine:
U SAD-u su bili popularni “obojeni” maltezeri. Jedno od zabilježenih križanja pasmina bilo je križanje bijelih maltezera i crnih pomeranijanskih špiceva. Rezultat su bili crni maltezeri identični bijelim. Prvi bijeli maltezer koji je učestvovao na Westminster izložbi prijavljen je 1877. godine kao malteški bijeli pas dok je prvi “obojeni” maltezer 1879. godine prijavljen kao malteški skaj terijer opisan kao bijeli pas sa crnim ušima. Tokom 1940-ih Dr. Vincenzo Calvaresi je bio jedan od istaknutih članova „Malteške Fantazije“ u Americi i njegov uzgajivački program Villa Malta je proizveo više od 100 šampiona. Toni i Aennchen Antonelli od Aennchen's Maltese su bili glavna sila u utemeljivanju pasmine maltezer u Americi 1950-ih godina. Jedan od najpoznatijih maltezera iz njihovog uzgajivačkog programa je ženka Ch. Aennchen's Poona Dancer, pobjednica 37 „Best in Show“-a (BIS-eva) čiji je vlasnik bio Larry Ward, a kasnije Frank Oberstar.

Maltezer-Maltese 48_1_b11

Maltezer sa Pomerancem (Pomeranian).Ova ilustracija potječe iz 1881 godine i otisnuta je u katalogu pasa sa Vero izlozbe (Vero Shaw ‘s Book of the Dog)

Maltezer-Maltese 48_1_b12Maltezer-Maltese Harlin10

Maltezer-Maltese 190110

Slike nekadašnjih izložbenih maltezera

Maltezer-Maltese 190111Maltezer-Maltese Niedli10

Slika današnjeg izložbenog maltezera

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:15 pm

Standard pasmine

Postoje 3 glavna standarda pasmine i njihove se verzije koriste širom svijeta u kinološkom ocjenjivanju maltezera:


1. UK Kennel Club standard (KUSA standard)

KARAKTERISTIKE UK Kennel Club standard KC (KUSA)
VELIČINA (visina i težina) 2,95 kg - 4,1 kg / 25,4 cm
ZAGRIZ kompletno škarasti
PIGMENTACIJA Crni : obrub oko očiju, jastučići na šapama, usne, nos, rektalni otvor
DLAKA ravna, svilena, nikada "vunasta", obavezno bez podlake
OČI Ovalne, tamno smeđe, ne smiju biti izbuljene niti pre svijetle sa "žućkastim" tonom
GLAVA Stop smješten centralno na lubanji između ušiju, dobro definiran stop

2. American Kennel Club standard

KARAKTERISTIKE American Kennel Club standard (AKC)
VELIČINA (visina i težina)3,175 kg (7 lbs); poželjno : 1,81 - 2,72 kg (4-6 lbs)
ZAGRIZ diskretno škarasti
PIGMENTACIJA Sve isto kao i kod KC nije propisan crni rektalni otvor
DLAKA duga, ravna, svilena, bijela, dozvoljena svijetla boja limuna
OČI okruglo-ovalne i tamne, nisu dozvoljeni "žućkasti" tonovi
GLAVA U odnosu na cjelokupne proporcije srednje dužine, srednje izrađen stop


3. FCI standard ("naš" standard) www.fci.be

KARAKTERISTIKE Federation Cinogique Interantionale (FCI)
VELIČINA (visina i težina) M : 21 - 24 cm ; F : 20 - 23 cm težina :2,90 - 4,00 kg
ZAGRIZ potpuno škarasti
PIGMENTACIJA Sve isto kao i kod KC, crni nokti
DLAKA duga, sjajna,svilena, bez podlake, diskvalifikacijska greška je dlaka pod utjecajem elektriciteta
OČI oblik bi trebao težiti ka kružnici, crni obrub oko očiju, bez žućkastih tonova u boji šarenice
GLAVA stop praktički pod kutem od 90 stupnjeva, 6/11 od visine grebena

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:15 pm

Standard pasmine - FCI standard

Maltezer-Maltese Niedli11

FCI-Standard broj 65 / 06.04.1998/GB


DATUM OBJAVLJIVANJA ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA: 27.11.1989.


NAMJENA: za pratnju i razonodu.


F.C.I. KLASIFIKACIJA:

Grupa 9 Psi za pratnju i razonodu.
Sekcija 1 Bišoni i srodne pasmine.


OPĆI IZGLED:
Male visine i prilično izduženog tijela. Prekriven bijelom, veoma dugom dlakom, elegantan i sa neznatno pruženim i uzdignutim držanjem glave.

PONAŠANJE - TEMPERAMENT:
Živahan, mio, privržen, vrlo pokoran, vrlo inteligentan, druželjubljiv, prijateljski raspoložen psić, vrlo vezan uz vlasnika.

VELIČINA I TEŽINA:
VISINA GREBENA: Mužijaci od 21 do 25 cm
Ženke od 20 do 23 cm
TEŽINA: 3 do 4 kg.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:16 pm

Standard pasmine - Predio Kranijuma( lubanje ) i Facijalni predio ( predio lica )

GLAVA: Njena dužina iznosi 6/11 od visine grebena. Prilično je široka neznatno premašujući polovinu od svoje dužine.
Pravilna i nepravilna proporcija glave:

Maltezer-Maltese Niedli12


LUBANJA: Lubanja je neznatno duža od njuške; širina zigomatične kosti jednaka je sa svojom dužinom i stoga je veća od polovine dužine glave. U potiljačnom dijelu lubanja je sasvim neznatno jajastog oblika (ovalna), gornji dio lubanje je plosnat (ravan) sa neznatno ispupčenom ocipitalnom protuberancom; ispupčenost čeonih kostiju i očnih lukova je dobro uočljiva; čeono udubljenje je tako slabo izrazeno da je nevidljivo; bočne linije temenih kostiju su donekle konveksne (ispupcene).


STOP: Čeono-nosni prijelaz (stop) snažno definira gotovo kut od 90 stupnjeva.

NOS: U produžetku nazalnog mosta; gledano iz profila njegov prednji dio je vertikalan. Veliki je sa široko orvorenim nosnim otvorima, okrugao i potpuno crne boje.


NJUŠKA: Dužina njuške iznosi 4/11 dužine glave stoga je neznatno manja od polovine dužine glave. Očni lukovi su dobro izraženi. Njihova dubina je cijelih 20% manja od njihove dužine. Bočne strane njuške su paralelne, ali njuška gledano sprijeda ne smije izgledati četvrtasta jer se njen prednji izgled spaja krivinom sa bočnim stranama. Njuška je pravolinijska sa dobro izraženim udubljenjem u svom središnjem dijelu.


Pravilno:

Maltezer-Maltese Pravil10

Nepravilno:

Maltezer-Maltese Ne_pra10

USNE: Na mestu gdije se spajaju gornja i donja usna imaju oblik vrlo izduženog luka. Usne nisu tako duboke i njihov spoj nije vidljiv. Gornja usna je sasvim spojena sa donjom i to tako da je donji profil njuske definiran donjom vilicom. Rubovi usana moraju biti potpuno crni.


VILICA: Normalno razvijene, na izgled slabe i potpuno sklopljene. Donja vilica, čiji su lukovi pravi, u svom prednjem dijelu nije ni isturena (izbacena) ni uvučena.


ZUBI: Lukovi zuba se sasvim pravilno preklapaju a sijekutići formiraju škarasti zagriz. Zubi su bijeli, zubalo je dobro razvijeno i potpuno.

Pravilno:

Maltezer-Maltese Pravil11 Maltezer-Maltese Bite510

OČI: Širom otvorene, živahnog izraza, krupnije nego što bi se očekivalo, skoro su okruglog oblika ali nikako nebi trebale odavati dojam izbuljenosti. Očni kapci tijesno oblažu unutrašnju površinu očnih jabučica koje nikada nisu duboko usađene vec su u istoj ravni sa glavom - tek neznatno su ispupčene. Oči su postavljene skoro u čeonom predijelu. Gledano sprijeda bjeloočnica nebi smjela biti vidljiva; izrazito tamno smeđe su boje dok su rubovi očiju crne boje.Pravilno :

Maltezer-Maltese Fsn2_b10

Nepravilno :
Maltezer-Maltese Nen10

UŠI: Gotovo trokutastog oblika, čija širina iznosi oko 1/3 od njihove dužine. Postavljene su visoko iznad jagodičnog luka viseći sa strane uz samu glavu; neznatno su podignute.

VRAT: Iako je prekriven bogatom dlakom naglasenost potiljka vrata je ocigledna. Gornja linija je ispupcena. Njegova duzina jednaka je priblizno polovini visine grebena. Nosi se podignut a koza na vratu je potpuno zategnuta.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:16 pm

Standard pasmine - Građa tijela

VAŽNE PROPORCIJE: Dužina tijela je oko 38% veća od visine grebena. Dužina glave iznosi 6/11 od visine grebena.

Maltezer-Maltese Baaaa10


TIJELO: Dužina od vrha grebena pa do vrha srednjih kvrga je za 38% veća od visine grebena.


LINIJA LEĐA: Potpuno ravna do korijena repa.Pravilno:

Maltezer-Maltese Pravil12

Nepravilno:

Maltezer-Maltese Ne10
Maltezer-Maltese Not10
Maltezer-Maltese Nje10

PREDNJE NOGE

Pravilno:

Maltezer-Maltese Jap10

Nepravilno:

Maltezer-Maltese Noge10Maltezer-Maltese Noge310Maltezer-Maltese U2ybvz10

ZADNJE NOGE.

Pravilno:

Maltezer-Maltese Pravil13

Nepravilno:

Maltezer-Maltese Neprav10Maltezer-Maltese Neprav11

U cjelini , čvrste koštane strukture, paralelni su i gledano odiza vertikalni su počevši od vrha pa do podaREP: Postavljen je u nivou sapi, u korijenu je debeo, a na vrhu tanak. Njegova dužina iznosi oko 60% od visine grebena. Formira jedan veliki zavoj čiji vrh pada izmedju bedara dodirujući sapi. Izvijen rep preko jedne strane se tolerira.
Pravilno:

Maltezer-Maltese Ogo9l810

Nepravilno:

Maltezer-Maltese Kvqgoy10
Maltezer-Maltese Tkt0a010Maltezer-Maltese Xiwlt710

BUT: Snažnih mišića, zadnji rub konveksan. Paralelan je sa centralnom ravni tijela, njegov silazni i prednji (istureni) pravac je donekle ukošen u odnosu na vertikalu. Njegova dužina iznosi skoro 40% od visine grebena, a njegova širina je malo manja od njegove visine.

NATKOLJENICA: Ima udubljenje izmedju tetive i kosti koje je jedva uočljivo; njegov nagib prema horizontali stoji pod kutom od 55 stupnjeva. Neznatno je duži od buta.

SKOČNI ZGLOB: Prednja kutevanost skočnog zgloba iznosi 140 stupnjeva.

ČLANAK: Udaljenost od podloge pa do vrha članka neznatno je veća od 1/3 od visine grebena. Njegova dužina odgovara visini članka. Stoji sasvim ravno.

ZADNJE ŠAPE: Okrugle kao i prednje šape, sa svim istim karakteristikama.

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:17 pm

Hod ( kretanje ) i dlaka

HOD - KRETANJE:

Maltezer-Maltese Hod110
Maltezer-Maltese Hod210

Maltezer-Maltese F61iyn10Maltezer-Maltese Suujjl10

Uravnotežen, klizeći po površini zemlje, slobodan, sa kratkim i vrlo brzim kasačkim koracima. U punoj dlaci treba odavati dojam kao da se pas kotrlja po površini.

KOŽA: Zaista zategnuta na svim dijelovima tijela, pigmentirana sa tamnim flekama i flekama boje crnog vina, naročito na leđima. Rub očnih kapaka naglašen crnom bojom, treći kapak i usne su crne boje.


DLAKA: Gusta, sjajna, glatka - raskošno pada i svilene je strukture. Vrlo je duga po cijelom tijelu i prava je cijelom svojom dužinom bez imalo valova i kovrdža. Na trupu bi trebala biti duža od visine grebena i da obilno pada na zemlju kao plašt koji prijanja uz trup bez otvora ali ne formirajući pramenove ili uvojke (kovrdže). Pramenovi i uvojci su prihvatljivi na prednjim nogama počevši od lakta pa do šapa, kao i na zadnjim nogama počevši od kolena pa do šapa. Poddlaka ne postoji. Na glavi je krzno vrlo dugo kao i na prednjem dijelu lica gde se miješa sa dlakom brade. Takodjer je dugo i na lubanji odakle pada nadole gdje se mijesa sa dlakom koja prekriva uši. Na repu dlaka pada na jednu stranu tijela, tj. na hi (slabinu) i but i svojom dužinom doseže skočni zglob.

BOJA: Potpuno bijela - poželjno. Nijansa blijede slonovače je dozvoljena. Ponekad blijedog primjesa svijetle boje limuna se tolerira, ali nije poželjna i ustanovljena je kao mana.

Dobra dlaka:

Maltezer-Maltese Saxrim10

Dobra dlaka šteneta:

Maltezer-Maltese Furwwu10

Loša dlaka - kovrčava

Maltezer-Maltese Fuj10

Loša dlaka – prefina, prelomiljiva, pretanka,sa poddlakom

Maltezer-Maltese Ne11
Maltezer-Maltese Njet10
Maltezer-Maltese Oj10

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
bebby

bebby


Broj postova : 48
Join date : 10.06.2008
Lokacija : Solin

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitimesri ruj 03, 2008 6:18 pm

Standard pasmine - Mane i skala bodovanja

MANE:

Svako odstupanje od prethodno navedenih karakteristika trebalo bi smatrati manom i ozbiljnost sa kojom bi se trebalo odnositi prema mani trebala bi biti razmjerna sa postotkom utvrđenih mana.
**** Razrokost (Bilateralni strabizam).
**** Dužina tijela koja premašuje 43% visinu grebena.

OZBILJNE MANE:

***** tzv. Zimski nos
***** Izbačena donja vilica ako narušava vanjski izgled njuske.
***** Veličina kod mužjaka koja je iznad 26 cm ili je ispod 19 cm.
***** Veličina kod ženki koja je iznad 25 cm i ispod 18 cm.

MANE KOJE DOVODE DO ELIMINACIJE:

****** Naglašena divergencija ili konvergencija ravni glave.
****** Potpuna depigmentacija nosa ili je nos bilo koje boje osim crne.
****** Isturena čeljust.
****** Leukom.
****** Potpuna depigmentacija očnih kapaka.
****** Nedostatak repa, skraćen rep bilo urođeno ili stečeno.
****** Kovrčavo krzno.
****** Bilo koje boje osim bijele, sa izuzetkom bijlede slonovače.
****** Fleke raznih boja koliko god da su velike.

N.B. Mužjaci bi trebali imati dva očigledno normalna testisa potpuno spustena u skrotume.


SKALA BODOVA :

OPĆI IZGLED 20
LUBANJA I NJUŠKA 20
OČI I OČNI KAPCI 10
UŠI 10
RAMENA 5
PRSNI KOŠ 10
SLABINE I SAPI 5
NOGE I ŠAPE 10
REP 20
KRZNO I BOJA 40

_________________
Maltezer-Maltese Banner1vc5
[Vrh] Go down
http://www.freewebs.com/bebbybebby/
Sponsored content

Maltezer-Maltese Empty
PostajNaslov: Re: Maltezer-Maltese   Maltezer-Maltese Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Maltezer-Maltese
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
vau vau :: Pasmine pasa :: FCI9 - Psi za pratnju i razonodu-
Forum(o)Bir: